divendres, de desembre 29, 2006

Els pares de les criatures




Avui m'ha tocat fer la reunió de pares. És un d'aquells dies que no m'agraden de ser tutora, però que s'han de passar. És molt estrany, perquè tens els pares de les criatures, allà asseguts als pupitres, com si per un moment, els alumnes s'haguessin fet grans de cop. Només amb un cop d'ull, moltes vegades, ja lligues caps: aquesta senyora és la mare del qual, perquè són iguals; aquest senyor deu ser el pare de la tal, perquè té els mateixos gestos, i així... fins que es presenten i veus que n'has endevinat 10 de 20, un cinc, no està malament.
És l'hora d'explicar les normes del curs, les excursions que farem i què s'espera dels seus fills durant aquest curs. Alguns, se'ls nota que s'avorreixen i que tenen pressa per marxar, altres et miren de fit a fir, i penses... què els deu passar pel cap?

Moltes vegades els fills reprodueixen coses que veuen dels seus pares, i curiosament, els pares i mares que són xerraires i que interrompen, sovint coincideixen amb els alumnes que són xerraires i que també interrompen... i ho entens tot de cop i volta.

L'altre dia vaig veure la Mercedes Milà al seu superprograma estrella parlant del "bullying". Deia que demanava un aplaudiment perquè els responsables de les aules féssim alguna cosa per aturar-lo a les escoles. Perdó? Què diu? I la responsabilitat dels pares en educar els seus fills on és? Per què no la demana? Els professors no som els únics responsables d'aturar la xenofòbia, l'homofòbia, el bullying, el masclisme, l'autoritarisme, les agressions... En som en part responsables, però no tenim tota la responsabilitat. Educar als fills és cosa dels pares i dels educadors, i només quan treballem plegats aconseguirem alguna cosa. Per això, un cop a l'any, fem la reunió de pares a l'institut. Per això, moltes tardes ens quedem fent reunions amb els pares dels alumnes per evitar que tinguin un fracàs escolar. Així que senyora Milà, no digui més burrades en el seu reality show i sobretot, no parli si no sap de què parla. Gràcies.

Queda inaugurada la tutoria 2006-07, per tothom que ho necessiti.

La tutora.

1 comentari:

Anònim ha dit...

"de tal palo tal..." els pares som pitjors que els nens...!