dimarts, de gener 09, 2007

Els treballs s'entreguen el dia que toca


Aquesta frase ja m'avorreix. Estic farta de repetir-la i estic farta de veure cares d'estorament cada vegada que la dic. Sobretot si quan ho dic, ho dic davant de trenta quatre persones, algunes d'elles majors d'edat i que se suposa que l'any vinent faran una carrera universitària.

Ja fa més d'un mes que vaig dir que el primer dia de classe, el primer dia de l'any, s'havia d'entregar aquest treball.


Mai els faig fer res d'un dia per l'altre, normalment, els deixo sempre una setmana per preparar els treballs, perquè sóc conscient que vull que els facin bé i que me'ls entreguin ben fets, més que res perquè faig servir els treballs per pujar nota i perquè aprovin aquells que tenen molt justos els exàmens. També serveixen per repassar matèria i normalment els faig treballar obres que no hem vist a classe, de manera que s'han d'espavilar a cercar coses noves per internet o per alguna enciclopèdia. I aquí ve el problema: cercar coses noves, pensar i buscar no els agrada. La papilla a la boca, i ben passada pel túrmix.

Ahir n'hi va haver que no van venir. I no van entregar el treball. Cap comentari. Em vaig limitar a passar llista, i a recollir els treballs dels que sí que hi eren.

Avui alguns dels que no van venir ahir, han vingut avui. I com qui no vol la cosa, m'han anat deixant treballs sobre la taula. Cara d'incredulitat. No ho entenc. Els treballs eren per ahir. ah! però... és que divendres s'han d'entregar els treballs de recerca, i és clar, de cop i volta hi ha una grip intestinal que s'extén per tots els batxillerats com una epidemia. Però, ja sabeu que els treballs s'entreguen el dia que toca...

En general, però, és un grup de gent maca, sempre seuen els nois al darrere de la classe i les noies, sobretot les més aplicades i estudioses, a les primeres files. Les classes sempre són en penombra, perquè sinó les imatges del canó no es veuen bé. Semblo la dona del temps, però enlloc de tenir el mapa del Meteosat al darrere, sempre em trobareu davant d'una pintura, o d'alguna escultura o d'alguna arquitectura... Assenyalant això i allò.

També n'aprenc moltes coses d'ells, encara que intento mantenir una mica les distàncies, perquè senyors, la confiança fa fàstic, sinó. Demà anirem d'excursió a Terrassa, al Museu de la Ciència i de la Tècnica, perquè sapiguen una mica com anava això de la revolució industrial. Va bé fer sortides perquè estar en un ambient diferent al de la classe, desintoxica, a ells i a nosaltres.

I és per això, que en una sola cosa sóc inflexible del tot: els treballs s'entreguen el dia que toca. I són el 20% de la nota. I s'han de fer a ordinador. I a poder ser s'han de fer bé.

[Un secret: alguns treballs que fan, em sorprenen i tot... però xsssssssssssssttttt! és un secret, que quedi entre vosaltres i jo].

13 comentaris:

Anònim ha dit...

Pero senyoreta, és que jo... és que jo... és que jo no soc de la seva classe (* ^o^ *)

Bé, la veritat és que jo pels treballs voluntaris era força desastre, això si, a classe mai faltava.

Anònim ha dit...

Està molt bé mantenir les distàncies perquè s´agafen unes confiances... Ho sé per amigues que són mestres i de vegades es fa difícil el tema de la disciplina (no sé si és la paraula adequada). Segur que ets una bona profe ;)

Albert ha dit...

Bon dia
Com jo et vaig felicitar pel teu aniversari, ara et toca a tu felicitar-me pel meu que va ser ahir.
En el meu blog hi ha un meme per a tu

Anònim ha dit...

Ai! Els treballs...jo a la meva edat encara els pateixo com a alumne.

La veritat és que això que dius que buscar i pensar no els agrada cada vegada anirà a pitjor...ens estem acostumant a buscar en una casella (tipus google) i aviat els nens i els no tant nens no sabrem obrir un diccionari o una enciclopèdia i fer una cerca seqüencial a partir de l'alfabet.

Pot semblar una xorrada però en moltes biblioteques escolars es fan activitats de cerca en diferents mitjans perquè no passin aquestes coses...

Perdó pel rotllo (deformació professional;-)

El veí de dalt ha dit...

Hola reusenca, vinc de visita de la mà de l'Albert de la Hoz. Veig que estàs en el difícil món de l'educació. I de jovent pre-universitari. Uf! Què diferent la generació seva de la meva (nostra?), on no hi havia ni internet i els treballs encara els feien a màquina d'escriure; passant hores i hores a biblioteques. I l'esperit? Més sans, més desimbolts, més inforamts; però més pasotes, Sí, tot en papilla i fàcil. Hi ha excepcions , és clar; però em sembla un tic generacional això de la manca de responsabilitat. Sigues inflexible en allò que cal ser i dúctil en el que sigui permissible. Els joves d'avui no són madurs, són nens petits-suisse en cos de Danone.

La reusenca ha dit...

ignasi: la veritat és que els treballs no són voluntaris, ejem!

cris: gràcies per la confiança, però la disciplina no és precisament el pa de cada dia a les aules, i potser tampoc a les cases, i potser d'aquí ve una mica el problema!! tenint en compte, naturalment, que tots hem estat joves (o som encara, ejem! un altre cop)...

albert: FELICITAAAAAAAATTTTTSSSSS!! et faré el regalet, quan pugui, paraula!!

bluf: i saps que fa molt mal? la wikipedia, es pensen que es la solució a totes les preguntes!!

veí de dalt: encantat, els veïns dels meus veïns sempre són benvinguts.Jo no sé de quina generació ets, però segurament tots ens hem sentit grans i madurs, quan en realitat erem petits i estpàvem ben verds,no? Hi ha excepcions, com a totes les èpoques i se'ls ha de donar un vot de confiança, sinó em retiro...

gatot ha dit...

hola nena....

no serveix de res repetir una frase si no té conseqüències.

Clar, com que no es pot anar amb el ganivet de tallar pernil pel carrer... potser caldria animar a la mainada amb quatre ensurts a principi de curs.

Bé, segur que em poso on no em toca. L'ensenyament no és el meu tema. Però em sembla fonamental la vostra feina (i la que no fan els pares) per aconseguir una societat una mica diferent.

petons i llepades i algun ronroneig

Anònim ha dit...

Benvolguda Reusenca, i quan algun d'aquests treballs la sorpren de debó, davant de l'alumne fa cara de desmenjada i li diu: "Psst, no està malament, m'esperava alguna cosa millor, a veure si la propera vegada t'hi esforces més"...

Anònim ha dit...

Ei Reusenca bones de nou, veig que ens has fet el salt però m'alegre llegir que encara estàs en actiu, per cert ves alerta que em sembla que avui en dia des del rincon del vago poden baixar un munt de material ja fet, que no et prenguin el pel. Ja aniré passant per aquí !!!!

Tatxenko ha dit...

Molt bé això de la disciplina!!!
Mà dura amb la generació de l'escaqueig!! Com va anar pel Museu de la Ciència i la Tècnica? És l'excursió que vaig fer amb el CAP i depèn de com s'enfoqui pot ser un pal immens amb tantes paraules tècniques per designar les mil parts de cada màquina... els va agradar la xemeneia?

La reusenca ha dit...

gatot: t'agraeixo la valoració per la nostra feina, molt sincerament, però no és ni més ni menys important que tantes i tantes feines i oficis... però això sí, t'ha d'agradar i a mi, m'agrada... benvingut!

avi: sempre t'has de guardar algun as a la màniga, no creu?

farlopa: no pateixis, el rincón està controlat!! ;-) però gràcies per avisar!!

tatxenko: vam fer una visita teatralitzada, i està força bé perquè és com viatjar en el temps... i sí, quin fred hi fa en el tir d'aquella xemeneia de més de 40 metres, oi? i sí, els va agradar molt!( als que no els agrada res, no, per variar).

Anònim ha dit...

No sé si és pitjor buscar al google o ni tan sols això i que et diguin: ei, em pots passar les preguntes 2,3 i 5 del treball? O encara pitjor: me'l deixes llegir per comparar?

Més que res perquè l'any passat em trobava en aquestes situacions (a 2n de batxillerat). Personalment jo primer consulto fonts impreses i si no ho trobo a internet fins que trobi dues pàgines amb la mateixa informació, per assegurar.

No sé quina solució s'hi podria trobar, potser fer citar les fonts, encara que de cara a la correcció seria terrible, suposo.

La reusenca ha dit...

subraya: Jo acostumo a posar-los treballs una mica estranys, per evitar coses d'aquestes precisament... i normalment em funciona! benvingut!